Η κετογονική δίαιτα: οφέλη και βλάβες

Ένα χαρακτηριστικό της κετογονικής (ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες) δίαιτας είναι η εισαγωγή μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου σώματος που χρησιμοποιεί τις κετόνες ως πηγή ενέργειας και όχι τους υδατάνθρακες. Αυτές οι ουσίες συντίθενται από τα λίπη από το συκώτι και σας επιτρέπουν να αντισταθμίσετε πλήρως την ενεργειακή δαπάνη του σώματος.

Τα οφέλη και η βλάβη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων (κετογονική).

Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια για τη ζωή από τις πιο προσιτές πηγές. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για υδατάνθρακες. Είναι από αυτά που το σώμα λαμβάνει γλυκόζη και ινσουλίνη.

Η γλυκόζη είναι το πιο εύκολο καύσιμο για σύνθεση και, με τη βοήθεια της ινσουλίνης, κατανέμεται καλά στο σώμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Με αυτό το απλό και ευέλικτο σύστημα, τα υπάρχοντα αποθέματα λίπους συχνά παραμένουν αχρησιμοποίητα.

Επομένως, μια τακτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες δεν κάνει πολλά για την απώλεια βάρους. Για να αλλάξουν την κατάσταση στην κατανάλωση ενέργειας, οι διατροφολόγοι έχουν αναπτύξει μια ειδική δίαιτα.

Η σημασία του έγκειται στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός εισέρχεται σε κατάσταση κέτωσης όταν υπάρχει σημαντική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Αυτή είναι μια φυσιολογική φυσιολογική διαδικασία που ενεργοποιείται από το σώμα όταν μειώνεται η ποσότητα της τροφής. Το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να αντλεί ενέργεια από τα λιπαρά οξέα που επεξεργάζονται το συκώτι. Ως εκ τούτου, η πρώτη προτεραιότητα σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (κετογονική) είναι να φέρει το σώμα σε αυτή την κατάσταση.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες δίαιτες απώλειας βάρους, η δίαιτα κετο δεν έχει να κάνει με τη μείωση των θερμίδων, αλλά με τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί σε ένα νέο διατροφικό σύστημα, το οποίο θα του φέρει πολλά οφέλη.

Ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στο σπίτι θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Βελτίωση της πνευματικής απόδοσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν την κετογονική δίαιτα αναφέρουν αυξημένες διαδικασίες σκέψης και βελτιωμένη μνήμη σε σύγκριση με τα κανονικά γεύματα. Οι κετόνες είναι εξαιρετικό καύσιμο για τον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απουσία απότομων αιχμών στο σάκχαρο του αίματος, συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και στην αύξηση της απόδοσης ενός ατόμου που εργάζεται διανοητικά.

επίμονος κορεσμός

Με μια κετογονική δίαιτα στο σπίτι, μπορείτε όχι μόνο να αναπληρώσετε τα απαραίτητα αποθέματα ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αισθάνεστε ένα κύμα δύναμης όλη την ημέρα, αλλά επίσης (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες της δίαιτας) μπορείτε να χορτάσετε τέλεια.

Μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό για την καταπολέμηση της επιληψίας. Ιδιαίτερα συχνά, τέτοια τροφή συνιστάται για παιδιά που πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Οι δίαιτες κετο σάς επιτρέπουν να σταθεροποιήσετε την κατάσταση του ασθενούς ακόμη και με ελάχιστη ποσότητα φαρμάκων.

Μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης

Αν και αυτό το διατροφικό σύστημα περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων με εναποθέσεις χοληστερόλης. Διότι συμβάλλει στη συσσώρευση μόνο «καλής» χοληστερόλης, η οποία δεν επηρεάζει την ποιότητα της ροής του αίματος και εμπλέκεται σε πολλές ζωτικής σημασίας φυσιολογικές διεργασίες.

Πρόληψη αντίστασης στην ινσουλίνη

Χωρίς έλεγχο της ευαισθησίας των οργάνων και των ιστών στην ινσουλίνη, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Και οι κετογονικές δίαιτες, με τη σειρά τους, μπορούν να βοηθήσουν να φέρουν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Καταπολεμήστε την ακμή

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι με τη μετάβαση σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, η κατάσταση του δέρματος τους έχει βελτιωθεί αισθητά και οι εκδηλώσεις της ακμής έχουν εξαφανιστεί.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κετογονική δίαιτα για απώλεια βάρους έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Αυτό επηρεάζει κυρίως την έλλειψη φυτικών ινών, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα πλούσια σε δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οπαδοί αυτού του συστήματος τροφίμων είναι η ποιότητα των προϊόντων κρέατος που μπορούν να αγοραστούν στα ράφια των καταστημάτων. Στην πραγματικότητα, κατά την εκτροφή ζώων ή πουλερικών, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν συχνά ειδικά πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να μειώσουν την πιθανότητα ασθενειών των ζώων. Η ποιότητα των προϊόντων αλλαντικών καθώς και των ημικατεργασμένων προϊόντων κρέατος, η τακτική κατανάλωση των οποίων συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, αφήνει επίσης πολλά ζητήματα.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι η καλύτερη για άτομα με διαβήτη και επιληψία. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με μεταβολικές διαταραχές θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς.

Είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες καλή για την απώλεια βάρους;

Μετρήστε τη μέση σας ενώ κάνετε κετογονική δίαιτα

Με μια κετογονική δίαιτα, το σώμα χρησιμοποιεί ελεύθερα λίπη ως πηγή ενέργειας, επομένως τα οφέλη της απώλειας βάρους είναι ξεκάθαρα. Και η μείωση του επιπέδου της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό σωματικού λίπους, σας επιτρέπει να χάσετε αποτελεσματικά τα επιπλέον κιλά.

Αυτή η δίαιτα απώλειας βάρους περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση προϊόντων που εξακολουθούν να είναι αρκετά εξωτικά για τον οικιακό καταναλωτή, όπως το λάδι MCT (πηγή τριγλυκεριδίων μέσης αλυσίδας) και τον αλεξίσφαιρο καφέ (καφές με βούτυρο και λάδι MCT).

Η κετογονική δίαιτα εκτιμάται από τους περισσότερους επαγγελματίες αθλητές για την ικανότητά της να μετατρέπει γρήγορα το σωματικό λίπος σε ενέργεια διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα. Και με ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα προπόνησης είναι επίσης δυνατή η ανάπτυξή του.

Αυτή η δίαιτα για το σπίτι είναι η καλύτερη για άτομα που έχουν ήδη μια ιδέα για τους κανόνες για την τήρηση και την οργάνωση συστημάτων διατροφής χωρίς υδατάνθρακες. Όταν αντιμετωπίζετε το καθήκον να χάσετε μερικά επιπλέον κιλά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι τροφές που περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (καραμέλες, μάφιν και άλλα fast food). Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην κάνετε υπερβολική δόση σε λιπαρά και πλούσιες σε θερμίδες πρωτεϊνικές τροφές.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος της κετογονικής δίαιτας είναι ο μακροχρόνιος κορεσμός, ο οποίος είναι μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στις διατροφικές διαταραχές.

Συνταγές δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για το σπίτι

Μπριζόλα ψαριού με βότανα για την κετογονική δίαιτα

Για να ξεκινήσει η διαδικασία της κέτωσης στον οργανισμό, είναι απαραίτητο να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο διατροφικό σύστημα. Για να διευκολύνετε την οργάνωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω απλές συνταγές που έχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και μέγιστο λίπος.

Cheesecake χωρίς ψήσιμο

Για να φτιάξετε αυτό το επιδόρπιο, τοποθετήστε 200 g τυρί κρέμα και 50 g κρέμα γάλακτος σε ένα βαθύ δοχείο. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής, αέρινη μάζα. Ρίχνουμε μέσα 1 κουτ. υγρή στέβια και 1 κ. γ. μεγάλο. Προσθέστε χυμό λεμονιού και στη συνέχεια λίγη βανιλίνη και ξύσμα λεμονιού (0, 25 κουταλάκι του γλυκού το καθένα). Ανακατέψτε καλά τη μάζα που προκύπτει και τακτοποιήστε σε μπολ. Το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (για να πάρει πιο πυκνή σύσταση).

Σολομός φούρνου με βότανα

Για να προετοιμάσετε το πιάτο, πρέπει πρώτα να προετοιμάσετε τη μαρινάδα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αναμίξετε 1 κουταλάκι του γλυκού. σκόρδο ψιλοκομμένο, 0, 5 κουτ. αλεσμένο τζίντζερ, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη, εστραγκόν ή δεντρολίβανο καθώς και 120 ml σάλτσα σόγιας και την ίδια ποσότητα σησαμέλαιο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φιλέτο σολομού, που ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Το βάζουμε σε σακουλάκι ψησίματος και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα που προκύπτει. Βάζουμε το ψάρι στο ψυγείο για μια ώρα. Μετά από αυτό, πρέπει να τοποθετηθεί σε πυρίμαχη φόρμα, να περιχυθεί με την υπόλοιπη μαρινάδα και να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 15 λεπτά. Ενώ το ψάρι μαγειρεύεται, πρέπει να προετοιμάσετε το μείγμα λαχανικών. Κόβουμε 150 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες και ψιλοκόβουμε 50 γραμμάρια ασκαλώνια. Τηγανίζουμε τα λαχανικά σε ένα τηγάνι με 200 γρ βούτυρο. Βγάζουμε το σχεδόν έτοιμο ψάρι από το φούρνο, περιχύνουμε με το μείγμα των λαχανικών και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.